Anjer, steen Dianthus deltoides

Een plant die hier van nature voorkomt op de schrale droge/niet natte weides langs de kleinere rivieren. Geen zware beweiding. Maar deze plant groeit overal het is immers niet voor niets een dankbare tuinplant. Zodra de bodem wordt bemest komen er andere kruide en grassen waar de anjer de concurrentie van verliest. Het is immers een klein schraal plantje. Waar een plant groeit wordt mede bepaalt of soms hoofdzakelijk door de concurrentie kracht van een plant. Het is een overblijvende plant die hoofdzakelijk in de zomer bloeit. Het zaadje komt uit een eenhokkige doosvrucht en voor de verspreiding overgrote afstanden is hij dan ook afhankelijk van dieren en mens.

Bilder ur Nordens Flora, Carl Axel Magnus Lindman (1917-1926)

Bilder ur Nordens Flora, Carl Axel Magnus Lindman (1917-1926). gekweekte vormen in oude flora

bloemen, foto’s aanklikken voor vergrotingen

dianthus een wilde plant of een tuinplant?

In hoeverre deze plant hier van nature thuis hoort kan enorm over woorden gediscussieerd. Onze voorouders waren echte plant verzamelaars en hebben heel wat planten geïntroduceerd wat lang niet altijd goed is uit gepakt. Ook dit plantje is door ze verspreid waar hij maar wilde groeien op buitenhuizen en landgoederen etc. En van hier uit verwilderd. Wat ook veel is gebeurd, door selectie en veredeling is dit plantje van uiterlijk veranderd, mooiere bloemen. Dit veredelde plantje kan zich incidenteel kruizen met wilde exemplaren. Met als gevolg dat de genen van de wilde plant veranderen. Wat nu veel gebeurd is dat hij bij aanleg van bloeiende ecologische bermen wordt uitgezaaid in wilde planten mengsels. Ook hier kun je over discussiëren moet er bij ecologische aanleg wel zaadmengsels woorden gebruikt of moeten de planten er zichzelf vestigen? Is het  door onze infrastructuur en landgebruik wel mogelijk dat de planten zich voldoende kunnen verspreiden? Moeten we hier wel bij helpen of moet de natuur zijn eigen gang gaan? Hoever moeten we gaan om halfnatuurlijke landschappen te behouden? Een stukje discussie van en rond de ecologische hoofdstructuur EHS. Het nut van EHS is het vergemakkelijken of mogelijk maken van planten en dieren om hun genen uit te wisselen met andere exemplaren of groepen. Hierdoor zijn ze beter instaat om zich aan passen aan veranderende omstandigheden en het voorkomen van inteelt.

Wat wel een onomstreden feit is dat onze voorouders maar ook wij een enorme invloed hebben gehad op onze omgeving en dit nog steeds hebben. En van echt natuurlijk vegetaties nog maar weinig sprake is. Wel van natuurlijke ontwikkeling bv de onderbegroeiing van een grove dennen bos. Dit plantje is hier ook een enorm vb. van onze invloed op de natuur.

Wat in deze materie wel een heel belangrijke is dat zonder onze hulp onze omgeving heel erg gaat verarmen in verscheidenheid en het voorkomen van natuur, veel vegetaties, landschappen diersoorten zullen zonder onze hulp verdwijnen.

anjer in een berm

anjer in een berm

bloem steenanjer

bloem steenanjer

plant steenanjer

plant steenanjer

fragment zijkant anjer

fragment zijkant anjer

dianthus in een grasvegetatie op de blinkert bij wijster

dianthus in een grasvegetatie op de blinkert bij wijster

anjer, wondklaver, wilde bertram, cichorei. de laatste twee nog geen bloemen

anjer, wondklaver, wilde bertram, cichorei. de laatste twee nog geen bloemen

steenanjer detail plant

steenanjer detail plant

 

 

 

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: