boterbloem, scherpe, kruipende, blaartrekkende en egel

Scherpe boterbloem Ranunculus acris

Een middelhoge meerjarige inheemse plant tot 90 cm hoog bloeit voornamelijk in het voorjaar maar kan het hele jaar doorbloeien. Bevruchting gaat alleen via kruisbestuiving met behulp van  insecten. De plant heeft een korte wortelstok maar vormt geen dichte groep of zode kan wel heel massaal voorkomen. Groeit overal behalve in de schaduw en verdichte en erg arme gronden komt het meest voor in onze verrijkte bermen en extensief beheerde graslanden. De licht giftige stof acris van deze plant kent een toepassing in de homeopathie tegen huidziekten en gewrichtsaandoeningen.

bloemen scherpe of veld boterbloem, foto’s aanklikken voor vergrotingen

een alleenstaande exemplaar, gedrongen plant

een groep in een beschutte berm, uitgegroeide planten

Kruipende boterbloem

Een lage inheemse meerjarige voorjaarsbloeier welke ook in de rest van het jaar weleens een bloem geeft een plant met bovengrondse worteluitlopers waar hij hele dichte groepen mee kan vormen. Bevruchting gaat ook via een waterdruppel die zorgt voor transport van de stuifmeel naar de stamper. Het verschil met de scherpe boterbloem is dat deze plant wel op verdichte grond groeit. Een plant voor verdichte natte en verrijkte standplaatsen bv beweid grasland bermen etc. Komt dan ook samen met de scherpe boterbloem voor. De scherpe op de minst en de kruipende op de meer betreden gedeelte. Komt soms voor als een heel taai en dan ook lastig te bestrijden onkruid in tuinen en plantsoenen. Een plant met een pioniers hart, taai.

Eetbaar in grote nood, volgens een stokoude flora.

Blaartrekkende boterbloem Ranunculus sceleratus

Een inheemse plant met een soms wel heel groot verschil in grote van 5 tot wel 70 cm afhankelijk van de groeiomstandigheden. Een echte pionier is in staat om de wortels via de stengel te verzien van zuurstof en groeit dan ook in heel natte milieus verlangt wel een enigszins verrijkt milieu. Groeit zelfs onderwater door en geeft dan een watervorm met bladen die op de waterranonkel lijken. Een eenjarige plant die in het zelfde jaar meerdere generaties heeft. Bloeit dan ook het hele groeiseizoen en kan zich plaatselijk enorm vermenigvuldigen. Het zaad dat vlak voor de winter kiemt overleefd de winter met een bladrozet. De plant brengt heel veel zaad voor dat door vogels en via het water verspreid wordt maar ook met grondverzet. Ondanks zijn giftigheid werd en wordt de plant gebruikt tegen huid aandoeningen.

bloem blaartrekkende boterbloem

bloem blaartrekkende boterbloem

Egelboterbloem Ranunculus flammula
Een overblijvende inheemse plant. Houdt van een natte iets zurige of lemige grond. De overeenkomst is het lage gehalte aan zuurstof in de grond. Van nature is het een plant voor natte omstandigheden, iets onderwater in de winter droog in de zomer. Komt ook voor op een natte verdichte standplaats bv een wielspoor van een machine of op een door natuurlijke oorzaak verdichte grond. Bij voorbeeld een ingeklonken grond, een oever met verdichte grond en zelfs drijftillen. Het is kleine plant en kan dan ook niet de concurrentie aan met hoge oeverplanten of een natte berm met hoge planten. De plant bloeit met een kleine bloem de mogelijkheid van de boterbloemen om zichzelf te bevruchten met een waterdruppel komt regelmatig voor. De plant bloeit vanaf juni tot in de herfst. Het is geen plant voor de schaduw of halfschaduw. De plant vormt wortels aan de vaak liggende stengel en vormt zo een losse zode en bij afbreken van de stengel staat er dan ook zo een nieuwe plant. De plant kan ook enigszins meegroeien met een vegetatie(gras) en maakt dan lange meegroeiende stengels. Een echte overlever met een pioniers hart.

bloem egelboterbloem

bloem egelboterbloem

stengel met wortel egelboterbloem

stengel met wortel egelboterbloem

blad en stengels egelboterbloem

blad en stengels egelboterbloem

egelboterbloem

egelboterbloem

egelboterbloem in div bloeistadia

egelboterbloem in div bloeistadia

egelboterbloem in een grasvegetatie

egelboterbloem in een grasvegetatie

egelboterbloem liggend

egelboterbloem liggend

egelboterbloem rond een tractorspoor

egelboterbloem rond een tractorspoor

egelboterbloem staand

egelboterbloem staand

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: