Ereprijs Gewone en Klimop

Gewone ereprijs Veronica Chamaedrys

Een laagblijvend polvormend vroeg bloeiend wintergroen plantje dat vroeg in het voorjaar bloeit en zaad zet voor dat de grasachtige vegetatie waarin hij staat volledig uitgegroeid is. De plant blijft wel het hele seizoen min of meer groeien. Zijn top licht echter in het voorjaar. Groeit graag in een niet al te dichte gras/kruidachtige beplanting of aan de randen van een bosachtige beplanting maar ook in een slootkant. Verlangt een niet al te arme vochtige grond. Staat liever in de volle zon maar verdraagt ook enigszins halfschaduw. Een zoom en bosplant of in de beschutting van andere planten blijft wel een paar uur zon verlangen.

Groep planten in een ruig grasveld of minder goed verzorgde gazon, de plant is dan licht zode vormend. Foto’s aanklikken voor vergrotingen


Planten in een berm of grasveld.De plant groeit dan mee met de vegetatie.

Klimopereprijs Veronica hederifolia
Een eenjarige plant met een grote vormenrijkheid er zijn zelfs twee ondersoorten Akkerklimopereprijs (subsp. hederifolia) en Bosklimopereprijs (subsp. lucorum). De ondersoorten zijn moeilijk uit elkaar te houden, de standplaats is een sterke aanwijzing. Kiemt in het najaar en bloeit in het voorjaar voordat ander planten vol in blad staan. Het plantje kan zichzelf bestuiven. Heeft langlevend zaad wat wacht op een storing om dan te kiemen de plant heeft dan ook een pioniers karakter. Het zaad wordt door mieren verspreidt doormiddel van een olieachtige lokstof. Een klein laag blijvend plantje met meest liggende stengels. Groeit het liefst op een verrijkte zanderige beschutte standplaats met enige uren volle zon. Het plantje groeit op veel verschillende plaatsen van heggen, bermen. Boswallen, openbaar groen. Een vormenrijke soort wat zich niet alleen in het uiterlijk toont maar ook in de aanpassing aan een standplaats (biotoopvorming). Het is onkruidsoortje.

bloemen en groeikopjes klimop ereprijs

bloemen en groeikopjes klimop ereprijs

stengels en blad klimop ereprijs

stengels en blad klimop ereprijs

blad klimop ereprijs

blad klimop ereprijs

bloem en blad klimop ereprijs

bloem en blad klimop ereprijs

klimop ereprijs in een vegetatie

klimop ereprijs in een vegetatie

plantje klimop ereprijs

plantje klimop ereprijs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: