Melkdistel, gewone akker en gekroesde

Eén jarige inheems (on)kruiden. De planten kunnen moeiteloos een dikke meter hoog worden. Geven veel bloemen en bloeien vanaf de maand juni tot in de herfst. De soorten hebben een enorme overlap op de plaatsen waar ze groeien en zijn vormen rijk en soms zijn de exemplaren lastig in te schatten. Het zaad en een loep moet dan uitkomst geven. Hiervoor kunt u terecht bij; http://wilde-planten.nl/index.html.  Wel een planten voor een enigszins beschutte maar wel een zonnige plaats. Deze planten  zijn echte overlevers, storingsplanten waar zij groeien is door een storing extra voedingsstoffen in de grond gekomen. Groeien op allerlei plaatsen en gronden, op los gewoelde grond bv akkers, tuinen, braakliggende grond etc.  Maaien van een berm kan dit effect hebben. Geven veel kiemkrachtig zaad dat moeiteloos door de wind wordt verspreid, met behulp van het zaadpluis. Komen overal  waar er losse grond is om te kiemen. Het zaadje is lang kiemkrachtig en kan dan ook jaren wachten op geschikte omstandigheden, een storing in de grond extra aanvoer van voedingsstoffen, om dan te kiemen. Het is zelfs zo dat op rust gekomen gronden met een evenwichtig voedsel web deze plant niet veel voorkomt. Vroeger werd het jonge blad wel als groente gegeten.

Gewone melkdistel (Sonchus oleraceus)heeft het eenvoudigste blad en is soms duidelijk blauwachtig. Heeft een losse bloem pluim.

Akker melkdistel (Sonchus arvensis) heeft een bladvorm die tussen de andere soorten in staat(zie foto’s) en een schermvormige pluim met iets van een doorgaande bloemstengel.

Gekroesde melkdistel(Sonchus asper) heeft een dikke stengel en gekroesd blad. Een duidelijke bloemscherm.

Foto’s gewone melkdistel

Akker melkdistel, foto’s aanklikken voor vergrotingen

foto’s Akker melkdistel?

F0to’s Gekroesde melkdistel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: