Gewoon struisgras, Agrostis capillaris

Een inheemse overblijvende grassoort berucht om zijn vormenrijkheid en is enorm standplaats vaag. Beiden veroorzaakt door zijn grote aanpassingsvermogen aan de standplaats(biotoopvorming). Te herkennen is hij aan zijn typische bloeiwijze vooral als hij in een groepstaat geeft hij een wolk van bloemen/aren en heeft een heel eigen vertakte bloeiwijze. Verwarring met andere struisgrassen licht echter op de loer zeker omdat ze een enorme overlap in standplaats hebben en de vele biotoopvorming. De plant kan een flinke halve meter hoog worden maar ook veel lager blijven en groeit en bloeit van af juni. Tot die tijd is hij nauwelijks in een vegetatie aanwezig maar komt pas op gang als andere grassen zijn uitgebloeid.
Een kenmerk dat verschil maakt met andere struisgrassen is ook de aanwezige wortelstok en schuin oplopende stengels die soms wortel zetten. Het probleem bij grassen is echter dat de planten vaak muurvast in de grond staan en soms staan ze zo dicht dat alle stengels recht omhoog staan. Vaak staan er ook meerdere soorten door elkaar bv meerdere struisgrassen of festuca’s. Grassen herkennen vraagt een studie waarbij meerdere bronnen moeten worden geraadpleegd die elkaar moeiteloos tegen spreken.
Gewoon struisgras groeit op elke redelijk door wortelbare bodem die geen stagnerend water heeft. Hij verdraagt geen bemesting, verliest het dan van andere grassen maar een licht natuurlijke verrijking van de bodem verdraagt hij prima. Net zoals begrazing en een lichte schaduw. Zelfs op zandverstuivingen kan hij voorkomen gewoon omdat er zaad is gevallen en de plant het altijd probeert en het zo maar enige tijd kan volhouden.
De groeiplaatsen waar hij voorkomt zijn dan ook heel breed; Grasland (schraal grasland), bermen, bossen, kapplekken, tussen straatstenen, oude industrieterreinen, braakliggende grond, verlaten akkers, heide.
Het gras werd vroeger gewaardeerd als veevoeder en ook als gazongrassoort.

Gevonden in een berm
struisgras 2Agrostis capillarisAgrostis capillaris bloeiwijzestruisgras 1

gevonden op een dijk met lemige grond
struisgras 7struisgras 6

Gevonden in een zanderige wat droge berm

gewoon struisgrasgewoon struisgras 1gewoon struisgras 2gewoon struisgras 3gewoon struisgras 4gewoon struisgras 5gewoon struisgras 6

Gevonden in een wat ruige gras vegetatie
Agrostis capillaris 1Agrostis capillaris 3Agrostis capillaris

Advertenties

3 Reacties op “Gewoon struisgras, Agrostis capillaris

  1. planthof 18 september 2015 om 15:57

    Beste Wim. Ik zoek zaad van Agrostis capillaris. Kun je mij zeggen waar deze fotos zijn genomen? dan kan ik wat zaad of een plag gaan halen. Vriendelijke groet, Margo Planthof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: