havikskruiden

Planten van arme zandige, beschutte en ook droge standplaatsen zoals bermen, spoordijken, schraalgrasland maar ook op ruderaal terreinen. Dit zijn sterk door de mens beïnvloede terreinen die daarna met rust zijn gelaten of passief worden beheerd. Maar ook een zonnige plek in het bos. Het zijn geen echte pioniersplanten maar ook geen bosplanten. In  droge ruigtes en weinig gemaaide bermen komen ze het meeste voor.

Het zijn meerjarige middelhoge planten tot ongeveer 1 meter die bloeien in de zomer en nazomer. Tijdens de bloei verdwijnt het bladrozet welke in het voorjaar als eerste wordt gevormd. De bloemstengels dragen bladeren een duidelijk kenmerk tegen over andere planten met gelijksoortige bloemen. Ook de vertakte bloemstengel is een kenmerk.

Hier op de pleistocenen gronden komen de volgende vier soorten voor

Stijf havikskruid – Hieracium laevigatum, stijve plant en een vertakte bloeistengel, veel stengelbladen.
Dicht havikskruid – Hieracium vulgatum, heeft weinig stengelbladen, de standplaats is in het bos, rozet blijft lang aanwezig
Scherm havikskruid – Hieracium umbellatum, in de bloeiwijze is een duidelijk scherm aanwezig
Bochtig havikskruid – Hieracium maculatum, heeft bochtige stelen

van de zelfde familie
Muizenoortje – Hieracium pilosella
Weidehavikskruid – Hieracium caespitosum
Oranje havikskruid – Hieracium aurantiacum

Waarvan bochtig havikskruid zelden voorkomt. Dicht havikskruid heeft wat schaduw nodig. Scherm havikskruid en  bochtig havikskruid komen het meest op beschutte plekken en bermen voor. Muizenoortje en voor de schraalste en zonnige plaatsen. Weidehavikskruid heeft een pioniers karakter voor schrale standplaatsen met niet al te veel dynamiek. En oranje havikskruid is een plantje voor bermen en tuinen.

Maar deze planten kruisen met elkaar en vormen veel bastaarden en ondersoorten, zoveel dat het geen doen is om ze te gaan benoemen. Ook apomictische voortplanting komt regelmatig voor, dit is voortplanting zonder versmelting van de zaadkern en stuifmeelkorrel. Een ondersoort of bastaard blijft hierdoor langer instant. Dit heeft wel het gevolg dat ze soms moeilijk zijn in te delen omdat ze eigenschappen van verschillende soorten hebben. Dit blijft natuurlijk niet bij de uiterlijke kenmerken ook de eigenschappen die de geschiktheid voor een standplaats bepalen vermengen zich. Doordat bijna alle standplaatsen toch verschillend zijn, meer of minder water, wind, zon etc. Blijven de planten toch verschillen omdat ze zich op den duur aanpassen aan een specifiek biotoop.

Op de hier volgende foto’s van stijfhavikskruid vallen de bochtige stelen op die horen niet bij stijf havikskruid. De bladeren aan de bloemstelen en de standplaats echter wel.

bochtighavikskruid

Stijfhavikskruid, de standplaats en bladeren maken dit waarschijnlijk

Dicht havikskruid, in een berm onder bomen.

het onderste exemplaaren kan ik niet plaatsen misschien een specialist wel

weide havikskruid

muizenoortje

op het mantingerveld

exemplaar in een berm

oranje havikskruid

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: