Hoefblad, klein Tussilago farfara

Een inheemse overblijvende plant die in het vroege voorjaar bloeit. Bloeit voor dat hij zelf en de andere planten blad hebben. Het zaad kan dan door de wind over grote afstanden worden verspreid. Dit is wel nodig omdat de plant selectief is in zijn standplaats. Het zaad is heel kort kiemkrachtig en kiemt direct, het heeft geen kiemrust nodig. Hier in Drenthe kom ik hem tegen daar waar er leem in de grond zit en vochthoudend is, liefst op een beschutte plaats. Wordt ook wel gezien als een pioniersplant, maakt dan ook gebruik van ons gewroet om bv op een ruderaal terrein te groeien. Een sterke plant die als hij zich eenmaal heeft gevestigd erg standvastig is, komt iedere keer weer terug uit de meterslange wortelstok. De plant heeft enigszins een bodembedekkend karakter en wordt maximaal 35 cm hoog. Volgens verschillende bronnen komt het op tal van pioniers plaatsen voor op plaatsen die kleiig of lemig zijn met enigszins zuurstof houdende bodem van bospaden dijken stortplaatsen etc. Opmerking dit is de eerste keer dat mijn waarneming over de standplaats niet overeenkomt met verschillende bronnen (internet en literatuur).

Jonge bladeren worden wel gebruikt in salades. Groeit soms ook wel op vervuilde terreinen is dan ook niet verstandig om te eten.  Vroeger kende de plant een geneeskundig gebruik tegen astmatische klachten.


foto’s aanklikken voor vergrotingen
bloem klein hoefblad

bloem klein hoefblad

De complexe bloem van klein hoefblad, de beschrijving van http://wilde-planten.nl is; Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloeistengels dragen maar 1 bloemhoofdje. Het gele, eerst opgerichte, maar later knikkende hoofdje is 2 tot 3 cm groot. De bloemen hebben buisbloemen en zeer smalle vrouwelijke lintbloemen. De omwindselbladen staan in 1 rij.


fragment bloem klein hoefblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: