Kraaiheide Empetrum nigrum

Deze inheemse groenblijvende heide is tweehuizig en wordt voornamelijk door de wind bevrucht. De mannelijke bloemen(meeldraden) steken dan ook iets uit. De zwarte bessen zijn eetbaar maar niet smakelijk en worden door vogels en kleine dieren gegeten en verspreid. De naaldachtige bladeren zijn opgerold om de verdamping te verkomen en gaan meerdere jaren mee. Bloeit niet overdadig en kiemt niet makkelijk.  Kiemt op enigszins beschutte kale zanderige plaatsen op de arme tot zeer arme zandgronden. Op een rijkere standplaats is hij niet concurrent krachtig genoeg. Groeit vaak onder een vliegden of onder een grove dennen bos een voedsel arme enigszins vochtige gedeeltelijke beschaduwde plaats. De generatieve vermeerdering is even belangrijk een keer gevestigd heeft hij een relatieve grote zodeachtige groeivorm waar in andere planten niet of nauwelijks in kunnen kiemen. Hij neemt dan de onderbegroeiing volledig voor zijn rekening, zeker met een lichte begrazing. Wordt niet door schapen of rundachtige gegeten, zaailingen van bomen wel.

kraaiheide

kraaiheide

Hier in Drenthe zie je hem regelmatig onder een vliegden in een zandverstuiving, of in de schaduw van een jeneverbes in een jeneverbesstruweel groeien. Wanneer op de armste gronden een jeneverbesstruweel veranderd in een Grove dennen bos blijft er vaak een onderbegroeiing van kraaiheide over. Getuigen hiervan zijn de enkele jeneverbessen die hardnekkig in leven blijven maar dan in een Grove dennen bos staan.

Deze levenscyclus van zaailing tot onderbegroeiing van een Grove dennen bos is een prachtige aanpassing. Het is dan ook niet erg dat de plant weinig genetische nakomelingen geeft, hij leeft heel lang en is in zijn biotoop heel standvastig. Zelfs als de plant in de volle zon komt te staan kan hij als hij flink is uitgegroeid met een dik pakket heel lang overleven. Ook een grove den heeft een zeer lange leeftijd.

Op de volgende foto’s een voormalige jeneverbesstruweel met grove den begroeid met vrouwelijke en mannelijke kraaiheide.

Dit jaar (2014) is er een overdadige bloei van de kraaiheide. De mannelijke planten kleuren er gewoon rood van. De kraaiheide is tweehuizig heeft dus mannelijke en vrouwelijke planten. De vrouwelijke bloemen zijn heel klein, details zijn dan ook slecht te zien. De kraaiheide is een langlevende plant die hele zode vormt,  van maar enkele exemplaren. Vaak komt hij onder bestaande Grove dennen voor maar ook in door Grove den ingesloten jeneverbesstruwelen. De gefotografeerde exemplaren staan op zo’n ingesloten struweel op het Dwingelderveld. Dit terrein wordt nu en werd in het verleden open gehouden door de mens er staan veel stobben van Grove dennen zaailingen die nog maar pas afgestoken zijn. Op dit terrein staan mannelijke en vrouwelijke exemplaren er moeten dan ook bessen komen. (wordt vervolgt met bessen foto’s).

Als u de foto’s goed wil bekijken klikt u ze aan, om terug te gaan het kruisje links boven aan.

Vrouwelijke bloemen


Mannelijke bloemen


Bessen kraaiheide

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: