Streepzaad

De in Drenthe meest voorkomende is klein streepzaad. De grote komt ook redelijk voor. De soorten zijn echter vormenrijk en vooral de fors groeiende planten (op een goede standplaats) lijken sterk op elkaar. Het uiterlijk van het zaadje en beharing in de oksels geeft dan de doorslag. Klein Streepzaad heeft kleinere bloemen is wat minder loofrijk en is breder vertakt. Echte zekerheid is alleen te krijgen met een determineertabel of heel veel ervaring in het herkennen van de gele composieten. Ook de groeiplaats is belangrijk.
Het zijn kort levende inheemse planten, hooguit drie jaar. Bloeien bijna het hele seizoen vanaf juni. Kunnen wel tot ruim 1 meter hoog worden maar ook maar enkele decimeters. Kiemen voor de winter, overwinteren met een bladrozet om in het voorjaar gelijk te kunnen gaan groeien. Bodemvage planten die veel voorkomen bij veel dynamiek of storing in de grond. Komen weinig voor op natte drasse gronden. Zijn sterk afhankelijk van de mogelijkheid om zich via zaad te kunnen vermeerderen. Is dan ook daar te vinden waar ze zich goed kunnen uit zaaien, fabrieksterreinen, akkers, droog grasland, bermen, ruigten etc .
Grootstreepzaad vnl op: Zonnige plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, humeuze lemige grond bv op grasland, hooiland en bermen etc.
Klein streepzaad vnl op : Zonnige, open tot gesloten, grazige plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselarme tot zeer voedselrijke, vaak omgewerkte grond. bv in bermen, langs zandwegen, grasland, braakliggende grond, plantsoenen, tussen straatstenen, ruderale plaatsen, ruigten, akkerranden.

kleinstreepzaad, foto’s aanklikken voor vergrotingen

bloem en knop klein streepzaad

bloem en knop klein streepzaad

 Groot streepzaad.


een ander exemplaar, groot streepzaad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: