wikke, Veld of vogel, Smalle, Ringel

Een meerjarig klimmende plant. Bloeit in mei tot september. Een diep wortelende plant met ondergrondse uitlopers. Groeit in niet al te dichte vegetaties(bermen) en gebruikt andere planten als steun de uitlopers kunnen wel tot 2 meter lang worden. Heeft een enigszins vochtige en niet al te arme grond nodig. Groeit wel in schaduw maar doet het in de zon veel beter. Komt van oorsprong uit de koele delen van Euroazie maar is nu in ons land volledig ingeburgerd.

vogelwikke in een berm
vogelwikke in een berm
wikke detail
wikke detail
stengel vogelwikke
stengel vogelwikke
vogel wikke in een schrale berm
vogel wikke in een schrale berm
vogelwikke plant
vogelwikke plant
vogelwikke in een graanveld
vogelwikke in een graanveld
detail tros vogelwikke
detail bloemtros vogelwikke
bijna bloeiende vogelwikke
bijna bloeiende vogelwikke
bloemtrossen vogelwikke
bloemtrossen vogelwikke

Smalle wikke en andere ondersoorten,Vicia sativa

De Flora Batava geeft al aan er in deze soort een enorme variëteit van vormen is. Ingedeeld in de volgende ondersoorten;  Smalle wikke (Vicia sativa subsp. nigra of Vicia sativa subsp. angustifolia), Vergeten wikke (Vicia sativa subsp. segetalis – Fergetten wikje – Common Vetch – Vesce des moissons – Getreide-Wicke) en Voederwikke (Vicia sativa subsp. sativa – Boerewikke). Bron;

In ons verruigde en vermeste landschap komt deze soort minder voor dan vroeger. Nog steeds is het proces van aanpassing van de plant aan zijn biotoop actief. Met als resultaat de totstandkoming van ondersoorten. De verschillen zijn echter minimaal  interessant voor de wetenschap, maar voor de recreant of beheerder? Er zijn natuurlijk ook nog de onzichtbare eigenschappen die niet allemaal worden meegenomen in de bepaling van een soort.

Vroeger een algemeen gebruikte plant voor voeding en als geneesmiddel, zie afbeelding.  Met ook weer een geschiedenis en ontwikkeling die verweven is met de mens.

Eén of twee jarige bloeit van mei tot oktober. Heeft diepreikende wortels wat op zijn matig vochtige en voedselrijke standplaats van pas komt. De plant groeit niet in de schaduw en is afhankelijk in zijn voortbestaan van goede kiemingsplaatsen. Groeit op bermen, heggen, extensief beheerde bloeiweides/hooilanden ruderaal terreinen etc.

bloem smalle wikke
bloem smalle wikke
ranken heggewikke
ranken smalle wikke
smalle wikke
smalle wikke
smalle wikke in een berm
smalle wikke in een berm

Ringelwikke

Een vergelijkbare plant als de smalle wikke alleen werd hij vroeger eerder als een onkruid gezien dan als een waardevolle plant. Één jarig inheemse plant en met het graan over de hele wereld verspreid. Bloeit in de maanden mei juni juli en groeit op zonnige plaatsen op een matige vochtige en iets voedingrijke standplaats een akkeronkruid. Maar komt ook op vergelijkbare plaatsen voor als hij maar kan kiemen. In de moderne landbouw is dit niet mogelijk.

ringelwikke
ringelwikke
bloemen ringelwikke
bloemen ringelwikke
uitgebloeide ringelwikke
uitgebloeide ringelwikke
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: