Beklierde en zachte duizendknoop

Beklierde duizendknoop – Persicaria lapathifolia

Een eenjarig inheemse plant kan tot 1 meter hoog worden maar blijft ook vaak lager afhankelijk van de groeiomstandigheden. Bloeit vanaf juni tot in de herfst maar zelfbestuiving komt veel voor. Het is een akker(on)kruid maar groeit ook op ruderaal terreinen, tuinen etc. Elke plaats waar er maar grondverstoring is. Is wel een zonnen liefhebber.

Heeft veel ondersoorten die samen hybriden geven, heel lastig om ze van elkaar te onderscheiden.

Het verschil met perzikkruid (Persicaria maculosa) is dat hij vaak rood aangelopen is ,klieren onderaan het (bovenste)blad heeft en geen haren op vliesje van de bladsteel. Voor de rest zijn ze gelijk ook met de plaats waar ze voorkomen.

Zachte duizendknoop – Persicaria mitis

Een eenjarig inheemse plant, bloeit vanaf juli tot november en wordt ongeveer een dikke halve meter hoog. Een pioniersplant op een vochtige verrijkte standplaats groeit en verdraagt redelijk schaduw.

Groeiplaatsen-Waterkanten en droogvallende plaatsen (zowel stilstaand als stromend water van o.a. sloten, greppels, drinkpoelen, duinplassen, vijvers, vennen, beken en rivierarmen), langs natte bospaden, bosranden en verlaten akkers. Bron; wildeplanten.nl