wikke, vogel- smalle- ringel-

Een meerjarig klimmende plant. Bloeit in mei tot september. Een diep wortelende plant met ondergrondse uitlopers. Groeit in niet al te dichte vegetaties(bermen) en gebruikt andere planten als steun de uitlopers kunnen wel tot 2 meter lang worden. Heeft een enigszins vochtige en niet al te arme grond nodig. Groeit wel in schaduw maar doet het in de zon veel beter. Komt van oorsprong uit de koele delen van Euroazie maar is nu in ons land volledig ingeburgerd.

Smalle wikke,Vicia sativa

Eén of twee jarige plant, bloeit van mei tot oktober. Heeft diepreikende wortels wat op zijn matig vochtige en voedselrijke standplaats van pas komt. De plant groeit niet in de schaduw en is afhankelijk in zijn voortbestaan van goede kiemingsplaatsen. Groeit op bermen, heggen, extensief beheerde bloeiweides/hooilanden ruderaal terreinen etc.

In ons verruigde en vermeste landschap komt deze soort minder voor dan vroeger. Nog steeds is het proces van aanpassing van de plant aan zijn biotoop actief. Met als resultaat de totstandkoming van ondersoorten. De verschillen zijn echter minimaal  interessant voor de wetenschap, maar voor de recreant of beheerder? Er zijn natuurlijk ook nog de onzichtbare eigenschappen die niet allemaal worden meegenomen in de bepaling van een soort.

Vroeger een algemeen gebruikte plant voor voeding en als geneesmiddel, Met ook weer een geschiedenis en ontwikkeling die verweven is met de mens.

Ringelwikke

Een vergelijkbare plant als de smalle wikke alleen werd hij vroeger eerder als een onkruid gezien dan als een waardevolle plant. Één jarig inheemse plant en met het graan over de hele wereld verspreid. Bloeit in de maanden mei juni juli en groeit op zonnige plaatsen op een matige vochtige en iets voedingrijke standplaats een akkeronkruid. Maar komt ook op vergelijkbare plaatsen voor als hij maar kan kiemen. In de moderne landbouw is dit niet mogelijk.

2 Reacties op “wikke, vogel- smalle- ringel-

  1. joost 18 juni 2015 om 14:50

    geen kenmerken

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.