Hondsdraf, Glechoma hederacea

Een inheemse groen blijvende plant. Met kruipende stengels die eerst omhoog staan maar bij het ouder worden gaan liggen en dan wortelen. Het is een bodembedekkende plant die bloeit in mei juni voordat de andere planten vol aanwezig zijn, uitgegroeid zijn. Heeft zo zijn hoogtepunt in het voorjaar. De plant is bodemvaag verlangt een bovenste laag die redelijk wortelbaar is en minimaal matig voedselrijk is, verdraagt vrij veel schaduw maar ook veel zon wordt verdragen. Het is een halfschaduw plant. De zaden zijn kort levend maar zijn vegetatieve vermeerdering is net zo belangrijk een klein stukje plant (vaak een wortelende stengel) groeit zo uit tot een forse bodembedekkende plant. Hondsdraf is een serieuze geneeskrachtige plant tegen zweren en jeuk maar ook bij klachten van de luchtwegen etc. Ook werd hij gebruikt voor het conserveren van bier voor de hop werd ontdekt. Volgens Dodonaeus een geneesmiddel bij, alle ghebreken des mondts en van de schamelycke vrouwelycke leden, oock de Schorftheydt ende wijdigheydts des huyts. Bron; http://wilde-planten.nl/hondsdraf.htm Een inheemse plant die van nature naadloos paste bij ons mensen, bijna een symbiose. Een heel bruikbare plant die door ons gebruik van het landschap op veel plaatsen kan groeien. In de halfschaduw onder heesters en bomen.

4 Reacties op “Hondsdraf, Glechoma hederacea

  1. roframadi 17 april 2021 om 19:55

    zijn er 2 soorten hondsdraf misschien? We zien hier de hondsdraf die echt blauw is en de andere met de bloemen aan een steel inmiddels die wat meer lila/rozeachtig zijn.

  2. roframadi 19 april 2021 om 20:43

    Hartelijk dank voor uw uitleg! We vinden ze allebei heel erg mooi en zagen gister tijdens een wandeling langs de dijk een veld vol met de blauwe bloemetjes! Heel mooi!

  3. Pingback:Hondsdraf – Ecomagisch

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.