Gewone Hennepnetel, Galeopsis tetrahit

Een in het voorjaar kiemende eenjarige plant die bijna het hele jaar bloeit behalve in het voorjaar. Met wisselende bloem kleuren wit roze en paars. Een plant voor een beschutte plaats met een overschot aan voedingsstoffen (stikstof) in de grond bv bij een mestbult maar ook een ophoping van organische stof door wat bladeren etc. maar ook braakliggende grond, ruigte, kapvlakte, houtwallen. Een plant met concurrentie kracht zeker op een halfschaduw plek wordt tot ongeveer 1 meter hoog. Kan dan ook plaatselijk een heel bossage vormen. Op een mindere plek blijft hij veel kleiner. Bij de verspreiding van het zaadje heeft de bloemkelk (groene gedeelte) een rol dit is dan verdroogd en blijft met behulp van de verdroogde doornige kelktanden aan de vacht van een dier hangen.
De Gespleten hennepnetel, Galeopsis bifida (Galeopsis tetrahit subsp. bifida) lijkt heel erg op de gewone. De standplaats is eigenlijk het grootste verschil.
De verschillen tussen de gespleten en de gewonen zijn (natuurlijk zijn er weer bastaarden van aanwezig), de gespleten is een wat kleinere plant de bloem is kleiner komt minder buiten de kelk uit en de onderste lippen zijn gespleten en hij groeit op meer lichte en moerasachtige plekken.