koekoeksbloemen, dag en avond

Dagkoekoeksbloem, Silene dioica

Een meerjarige inheemse plant die met behulp van een wortelstok  groepen maakt. Een plant die bijna het hele groeiseizoen bloeit. Een ruigte kruid groeit in de beschutting van een boom of struik op een  verrijkte grond. Is geen echte schaduw plant maar een paar uur zon is genoeg. Het meest komen we hem tegen op de zandgronden. Een tweehuizige plant, mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De mannelijk planten komen meer voor. Onderscheid maken is wel vergrootglas werk de bloemen lijken op elkaar. Heeft kort levend zaad maar de plant kan zich in ons huidige omgeving goed redden. Door het hoge aantal mensen en dieren is onze omgeving verrijkt. De flora batava uit 1800 noemt de plant nutteloos maar een mooie tuinplant.

exemplaren in een berm, foto’s aanklikken voor vergrotingen

bloem dag koekoeksbloem

bloem dag koekoeksbloem

 

foto’s diverse exemplaren

Avondkoekoeksbloem Silene latifolia subsp. alba

Een één of twee jarige inheemse plant van ongeveer halve meter hoog. Komt oorspronkelijk uit Zuidwest Azië maar is hier gekomen als een cultuurvolger, eeuwen terug. Bloeit in de zomermaanden met witte geurende bloemen die zich s’avonds openen en s’nachts bloeien en dan ook door nachtvlinders worden bezocht. De plant is sterk afhankelijk van kiemingsmogelijkheden, is dan ook plant die voorkomt op plaatsen waar regelmatig de grond wordt gewoeld bv door mollen of menselijke activiteit. Het zijn planten voor niet al te arme of droge en zonnige plaatsen. Een niet al te veel voorkomende biotoop een schaarse plant. Vooral ook omdat hij de concurrentie met forse ruigtekruiden niet aan kan. De flora batava geeft geen nuttig gebruik van deze plant een uitzondering.

De soorten kruisen met elkaar maar door de verschillende standplaatsen komt dit niet vaak voor.

Avondkoekoeksbloem

knoppen avondkoekoeksbloem

knoppen avondkoekoeksbloem

Advertenties

2 Reacties op “koekoeksbloemen, dag en avond

 1. Familie van der Hoek 30 juli 2014 om 15:12

  Beste Wim,

  Wij verblijven momenteel aan het Garda meer in Italië. Op onze wandeltochten door de Dolemieten hebben wij een aantal prachtige planten gezien en gefotografeerd, we hebben er een aantal opgezocht en gevonden, maar de kinderen willen het lijstje nu helemaal compleet maken! Zou u een poging willen wagen? Of anders misschien iemand anders waar we het naar toe mogen sturen. Met al uw expertise hebben we er al het vertrouwen in! Als beloning willen we u een mooie fles Italiaanse wijn sturen.

  Wij wachten in spanning af, op uw reactie!

  Ons email-adres is ferryfree@yahoo.com

  Met vriendelijke groet,

  Familie van der Hoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: