Muur gras, grote en zeegroene

Grote muur (Stellaria holostea) en Grasmuur (Stellaria graminea) Zeegroene muur (Stellaria palustris)

Grote (bloemig), zeegroene en grasmuur drie op elkaar lijkende plantjes met toch wel duidelijk verschillen die je even moet weten. Het grootste verschillen zijn de standplaatsen waarin maar een minimale overlap in zit. Maar het duidelijkst zijn de kroonbladen deze zijn tot de helft in gesneden bij grote muur en bij grasmuur bijna tot de voet. Ook de kroonbladen van de grote muur zijn langer de bloem is dan ook groter. De kelk en de kroonbladen zijn ongeveer even lang. (grote muur, grootbloemige muur, grootbloem muur allemaal gebruikte namen voor het zelfde plantje) Zeegroene muur Stellaria palustris lijkt erg op gras muur maar de kroonbladen zijn dubbel zolang als de kelkbladen.

Grote muur heeft verder een donker groene op de nerf en randen ruwe bladeren die in een punt uitlopen. En groeit op open plaatsen in en om loofbossen met een niet arme gerijpte grond. Een standplaats met niet al te veel dynamiek.  Bloeit dan ook in april t/m juni. Voordat de bomen vol in blad zitten.

Grasmuur heeft een gewimperde bladvoet(moeilijk te zien), en de plant is veel minder ruw en de plant is ijler en meer vertakt. Groeit in grasland op lichte niet te arme zandige gronden. Verder is het ook een zoomplant dit is de overgang tussen grasland en bv een ruigte of bosrand. Een wat dynamischer standplaats de wind en de zon hebben meer invloed. Bloeit in mei t/m juli.

Zeegroene muur, een meerjarige inheemse plant voor iets verrijkte natte of vochtige hooilanden, graslanden of moerassen. Plant komt niet zo vreselijk veel in Drenthe voor omdat zijn biotoop niet erg veel meer voorkomt. Bloeit in de maanden; mei juni juli augustus met een witte bloem.

grootbloemig muur

 

foto`s grasmuur

grasmuur detail

grasmuur detail

grasmuur

grasmuur

Zeegroen muur

bloem en bloemstengels zeegroene muur

bloem en bloemstengels zeegroene muur

zeegroene muur in een hooiland

zeegroene muur in een hooiland

bloem zeegroene grasmuur

bloem zeegroene grasmuur

plant zeegroene grasmuur

plant zeegroene grasmuur

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: