Muizenoor, Oranje Havikskruid en Weidehavikskruid.

Oranje havikskruid – Pilosella aurantiaca en Weidehavikskruid – Pilosella caespitosa

Bloeien in het late voorjaar en kunnen een halve meter hoog worden. Het zijn twee ingeburgerde planten, uit andere delen van europa. Planten die groeien op een arme droge plaats met wat grondstoring. Waar voor andere planten te weinig voeding en vocht is. Bv ruderale plaatsen, industrieterreinen en plantsoenen of plaatsen die hier op lijken. Zoals een schrale berm. Ze kunnen in heel Nederland voorkomen als er maar een zaadje valt en wij helpen daarbij.

De Muizenoor – Pilosella officinarum is de inheemse tegenhanger, is alleen veel kleiner en bloeit iets eerder. Muizenoor laat prachtig zien wat het echte verschil is tussen een ingeburgerde plant en een inheemse, het vermogen om te kruisen met familieleden en de vorming van hybride zwermen. Hieronder de tekst uit wildeplanten.nl.

Kruisingen: Muizenoor kan met verschillende verwante soorten kruisen.
1. Een bastaard met Weidehavikskruid (Pilosella flagellaris). Kenmerk: Omwindselbladen met zwarte klierharen.
2. Een bastaard met Grijs havikskruid (Hieracium x brachiatum). Kenmerk: Geen zwarte klierharen, bladen grijsachtig groen, plant meestal hoger dan de volgende.
3. Een bastaard met Spits havikskruid (Hieracium x schultesii). Kenmerk: Geen zwarte klierharen, bladen blauwachtig groen, plant laag.
4. Een bastaard met Oranje havikskruid (Hieracium x stoloniflorum).
Alle bastaarden kunnen op de ene of op de andere ouder lijken of ze staan in kenmerken tussen beide in. De bastaarden vormen plaatselijk hybridezwermen,

Bij hybride zwermen is dit vaak door zelfbestuiving en/of een bestuiving waarbij een ouder meer invloed heeft. Dit is vaak de plant die het vruchtbeginsel laat groeien. Een ingewikkeld verhaal Polyploïdie – Wikipedia

Muizenoor


Oranje Havikskruid


Weidehavikskruid