Oranje springzaad (Kaaps springzaad) Impatiens capensis

Een eenjarige neofiet (nieuwkomer). Bloeit in de zomer en nazomer en wordt tot 1.5 meter hoog. Heeft kortlevend zaad. Groeit op een zonnige beschutte plaats op voedsel rijke ruigten bv langs een beek. Zeldzaam langs de rivieren en in enkele laagveengebieden. Ingeburgerd tussen 1975 en 1999. Bron wildeplanten.nl

Als je googled op Oranje springzaad kom je allerlei berichten tegen dat dit plantje zich steeds meer laat zien in Nederland en België. Komt dit door het veranderende klimaat? De plantarealen (verspreidingsgebieden) verschuiven naar het noorden toe. Het is een mooi plantje wat door onze voorouders vast bij ons is geïntroduceerd het waren echte plantverzamelaars en komt uit streken die ruim door ze werden bezocht. Was ons klimaat te koud of zouden ze het plantje gemist hebben? Het is niet ondenkbaar dat dit brosse plantje slecht tegen late stevige nachtvorsten kan. Net zoals de eenjarige sierplanten bv vlijtigliesje. Dit plantje is met een opmars bezig in ons land. Begint zich hier thuis te voelen. Ik heb dit plantje gevonden in een beekdal bij Assen.

2 Reacties op “Oranje springzaad (Kaaps springzaad) Impatiens capensis

  1. Gerard 26 augustus 2018 om 11:47

    Vandaag gezien langs de kromme rijn bij amelisweert

  2. Mies 14 maart 2019 om 11:13

    Ze is in de nazomer makkelijk te vinden langs het hele Maxima Kanaal hier in Den Bosch/Rosmalen. Ik heb er afgelopen jaar zaden van gewonnen en hoop ze zelf te kunnen opkweken. Iemand hier enig idee hoe en wanneer ik dat het beste kan doen?
    gr

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.