Echte, Schijf en Reukeloze Kamille

Echte Kamille, Matricia chamomilla

Is een één jarige plant met een grote vormenrijkheid. Een plant voor storingsmilieus en hier dankbaar is voor een nitraat verrijkte grond. Een akkeronkruid maar ook een plant voor bermen, ruderaal terreinen etc op een dichte slempige gronden blijft hij veel kleiner maar als een echte storingsplant probeert hij het altijd. De plant heeft een storing in de grond nodig voor het zaad om te kunnen kiemen. Een kortlevende plant die in een jaar meerdere generaties kan hebben en wordt dan ook het hele groeiseizoen bloeiend aan getroffen. Zaden worden door dieren en mens verspreid. Echte kamille heeft een zoete appelachtige geur en kegelvormige doorgroeiende hol bloemhoofdje waarbij de straalbloemen aan de eind van de bloei neerbuigen. Een cultuurvolger welke oorspronkelijk uit Zuid Europa komt maar toch al in de Romeinse tijd hier aanwezig was. Een plant die vroeger en nu wordt gebruikt in de geneeskunst, er kan ook thee van worden gezet. In het bloemhoofdje zit de werkzame stof chamazuleen. Als afweerkruid zou de plant heksen weg houden als hij aan het huis werd gehangen. Kamille is ontstekingsremmend, krampwerend, rustgevend en pijnstillend. Met name bij spijsverteringsklachten, klachten veroorzaakt door stress, wordt Kamille vaak toegepast.

Schijfkamille Matricaria discoides.
Een eenjarig plantje wat het hele groeiseizoen kan bloeien. Een betredingsplant, groeit daar waar de grond door betreding is verdicht en slempig is geworden, op alle soorten gronden. Groeit niet in de schaduw. De plant heeft zelf een iets verhouten veerkrachtige hole stengel welke na betreding zo weer op veert en het nootje(vrucht) is kleverig en kan zo worden verspreid. De plant is in staat om na zelf bevruchtiging zaad te geven. Heft een sterke kamille geur.

Reukeloze kamille – Tripleurospermum maritimum
Een eenjarige of soms twee jarigeplant bloeit in de zomer en nazomer wordt tot 60 cm hoog een plant die aan magrieten doet denken. Een vormen rijke soort en wordt zelfs ingedeeld in ondersoorten, een binnenlandse de reukeloze en de zeekamille. De plant is een echte inheemse plant en niet zoals de echte kamille een mensvolger, de echte kwam hier al voor in de romeinse tijd, beide worden nu gerekend tot de inheemse flora. De plant groeit op een zonnige stikstofrijke storing of ruderale plaats, niet op zure grond. Zoals akkers, braakliggende grond, bermen. Ze zijn vaak de eerste planten die zich laten zie na een (forse) grondverstoring. Plotseling braak komende gronden door menselijke of natuurlijke oorzaak.

plant reukloze kamille

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.