Distels, akker speer kale joker en krul. Klit

Distels

Planten met voorliefde voor goed door wortelbare gronden met een bodembewerking in het verleden, een verstoord profiel de grondsoort is niet zo belangrijk(bodemvaag). Liefhebbers van de zon of een licht beschutte plaats. Hoge tot middelhoge zomerbloeier. Verschillende distels kruisen met elkaar maar de drie meest voorkomende soorten hier in Drenthe doen dat niet.

Akkerdistel, Cirsium arvense

Groeit op storingsplaatsen van bermen, opgespoten grond tot extensief begraasde weides. Kan zich enorm uitbreiden met behulp van een wortelstok en is hierdoor ook moeilijk te bestrijden. Kan zich doormiddel van de wortelstok enorm uitbreiden en hele oppervlaktes voor zich opeisen. Langlevende planten die behoorlijk standvast zijn staan ze een keer ergens dan blijven ze daar meestal wel staan. Alleen intensief maaien verdragen ze niet. Deze plant is onvolledig tweehuizig een lastig begrip, er is kruisbestuiving maar ook mannelijke bloemen kunnen zaad geven. Hierdoor ontstaan er veel klonen die zich lang kunnen handhaven met als gevolg een enorme verscheidenheid aan vormen die door het uiterlijk van de plant verborgen blijven.

 

Kale jonker, Cirsium palustre

Groeit op tot rust komende vochtige matig voedzame humusrijke bodems, bermen, slootkanten waar een keer per jaar wordt gemaaid, extensief beheerde hooilanden. Bij intensief grond gebruik verdwijnt hij. Na kieming vormt er zich bladrozet. Vaak overwintert hij hier mee waarna in het komende seizoen de plant de bloemstengel laat groeien. Een kort levende plant die het moet hebben van kiem mogelijkheden in een vegetatie, open ruigtes. Het zaad blijft enkele jaren kiemkrachtig en kiemt weer als het zaadje in het licht komt. Bv activiteit van mollen of maaimachines.



Kale jonkers in het Oude diep 

bloemen



Speerdistel, Cirsium vulgare

Groeit in natte/vochtige  ruigtes. Het zijn kort levende plant met zaad dat maar kort kiemkrachtig is. De mogelijkheid om te kiemen is dus belangrijk, een open ruigte geeft deze mogelijkheid. Geeft eerst een bladrozet waarna de blad verder groeit en doormiddel van een bloemstengel bloemen geeft.

 



Gewone Klit, Arctium minus

Kruist met donzige en grote klit deze komen maar sporadische voor en deze kruisingen lijken zo sterk op elkaar dat het uit elkaar houden erg lastig is, 99% van de planten is de gewone klit. Wordt hooguit twee jaar en sterft na vruchtzetting en heeft geen overwinterend bladrozet. Hij bloeit in de zomer maanden en heeft geen kruisbestuiving nodig om vrucht te zetten. Het zaad heeft een haakje waarmee het zich heel makkelijk aankleding of aan een dieren vacht hecht en zich zo verspreid. Een echte  mensvolger dit komt door zijn natuurlijke standplaats een storingsplant die groeit waar er een ophoping is van plantenresten en voedingsstoffen, net zoals de vlier. Zijn favoriet is  een vochtige verrijkte grond in en een beschutte plaats is,  van bospaden tot aan ruderaal terreinen. De wortel was in gebruik tegen uitwendige ongemakken.

klit in het bos

klit in het bos

klit bijna bloeiend

klit bijna bloeiend

Kruldistel Carduus crispus
Een forse twee of drie jaar levende inheemse plant. Meestal overwinterd de plant met een rozet om het jaar daarop te bloeien, na de bloei en vruchtzetting sterft de plant. Bloeit in de zomermaanden. Een zoom of ruigte plant verdraagt dan ook wat schaduw. Zijn natuurlijke standplaats zijn oeverbossen. En op de armste en venige gronden komt hij niet voor. Maar de plant groeit ook in bermen, industrie terreinen etc. Wel een plant voor een wat rijkere standplaats komt hier in Drenthe het meeste voor waar wij door ons gewroet in de grond de grond verrijkt hebben. Toch wel een plant met een pioniershart.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.